Juni 2019

Måndag 2019-06-24

Chattat med AT&T för att säga upp vår HBO 3-månader gratiserbjudande som går ut imorgon, men efter att de kollat om det fanns några nya erbjudanden sa han att han kan förlänga med ytterligare tre månader gratis, så ok, vi kan göra det ;)

Vägt Neit, som var upp förvånansvärt mycket och vägde in på 6.6 lbs idag, vi har iofs tyckt att hon känts mindre benig senaste dagarna än innan, konstigt att det kunde gå så snabbt efter att vi börjat med nya medicinen, men vet inte vad det annars skulle bero på, har inte gjort några andra förändringar så är väl bara att vara glada för det.

Av

Söndag 2019-06-23

Lyxfrukost med nybakad "Majsan" limpa.

Var ute och handlade typ hela kvällen, måste ha varit nära att slå nytt rekord i antal butiker vi var inne i på en dag: Costco, Walmart, Aldi, Vallarta, 99c store, Dollar tree, och sist men inte minst Grocery outlet, en ny billig butik som öppnat här i Simi. Åkte egentligen mestadels ut för att köpa tandpetare för att använda som avskräckare mot ekorrar (som stjäl våra växande tomater) och hade tänkt gå ut och sätta ut dom vid boxarna idag men det blev såklart inget av med det eftersom vi kom hem typ efter 10 på kvällen. Grocery Outlet var en väldigt positiv överraskning, A-C hade hört reklam om dem på radion och eftersom vi redan var i närheten passade vi på och gick in, tog ingen vagn, för vad är sannolikheten att de har nånting... Redan efter första raden av hyllor där vi hittade häftig arbetsbelysning för att ha i trädgården när vi är ute sent (och det är vi ju typ alltid) insåg vi att det här var en intressant butik, och med famnen full av grejer redan fick vi gå ut och hämta en vagn. Billig kiwi, vatten, hårsnoddar och belgisk choklad var några av dagens fynd.

Direkt när vi kom hem testade vi nya choklad/hasselnöt godiset (liknar noblesse) vi köpte, var faktiskt riktigt goda. Gjort andra satsen piroger till middag, testat för första gången att göra en pirog med lite salsa, och ett par stycken med bara ett par extra droppar tabasco för extra spicyness, de blev definitivt lite mer spicy, men inte för spicy, och den med salsa blev god, så ska definitivt testa det igen.

Av
Hemma i trädgården - Dagens resultat, uppbundna tomatplantor

Lördag 2019-06-22

Gått ut och jobbat i trädgården, höll på hela dan/kvällen bara med tomatboxarna. Fick börja med tillfälliga stödpinnar för alla plantor eftersom de vuxit enormt senaste två veckorna, särskilt två av plantorna som i princip låg ner, så fick se till att sätta extra pinnar & försöka få upp så mycket som möjligt av de största tunga "grenarna" från marken & binda fast med snöre. Bara det gjorde att det såg betydligt bättre ut, och var nödvändigt för att öht börja försöka göra riktiga tomatburar, igen med bambu pinnar eftersom det är allt vi har, men har aldrig gjort några permanenta stödboxar första två åren...

Det må ha tagit hela kvällen, men hann också bygga klart fyra boxar, en på vardera sida i båda boxarna, och det ska förhoppningsvis räcka med vår nya plan att sen bara ha horisontella pinnar mellan dem som support för de övriga två tomatplantorna i ena boxen & den i mitten av den andra. Just nu ser det ut som att det borde funka iaf, men det är nu det, med såklart långt ifrån fullvuxna plantor & inga tunga tomater på dom. Hursomhelst ser betydligt bättre ut än innan.

Hemma i trädgården - Anna-Carin binder upp tomaterna Varit hos veterinären och hämtat ny medicin till stackars lilla Neit. Försöker med en annan medicin den här gången som ska vara lite skonsammare mot kroppen och förhoppningsvis hjälper henne gå upp litegrann i vikt.

Av

Söndag 2019-06-16

Hade tänkt jobba i trädgården idag, men såg en bra, billig deal på hushållspapper som blev i princip "gratis" efter de presentkort vi hade från förra gången det var deal på Target, men efter att ha tillbringat en timme eller mer med att maximera värdet på den så blev det för sent för trädgårdsjobb.

Vi fick istället sätta igång Operation göra rent efter senaste myrinvasionen i garaget, tvättrummet och hallen där vi hade alla myror, så tillbringade hela eftermiddagen med att wipa upp deras döda hoptorkade kroppar som var kvar under tvättmaskinen osv. Efter att ha torkat av skåp, väggar, golv och alla grejer och ställt tillbaka allting var klockan efter midnatt, och det var den helgen... Tur att det är en ny jobbarvecka imorgon så man får vila upp sig lite.

Av

Lördag 2019-06-15

Nu inför firandet av 50årsdagen av "månlandningen" har det varit många tv program om det, och vi tittar nu på Truth Behind the Moon Landing som försöker motbevisa konspirationsteorierna om alla saker som gör månlandningen otrovärdig. "Lustigt" nog hade astronauten Leland Melvin aldrig hört talas om att USA importerade en massa nazister med Werner von Braun i spetsen för att hjälpa driva raketforskningen framåt när ryssarna var så otroligt mycket längre fram, jupp det hjälpte trovärdigheten på programmet och deras "bevisning"... sett första avsnittet medan vi käkade frukost.

Såhär på en lördag hinner vi ibland med lite roligare / mer avancerad matlagning, så ikväll blev det piroger till middag, gjort 3-dubbel sats men lämnat det mesta av degen i kylen för att kunna baka färska piroger varje gång. Medan vi väntade på degen i kylen gjorde vi bollar med mandelmassa & nougat, gjorde ovanligt mycket den här gången och använde typ 2/3 av all nougat vi hade kvar (som vi köpt från Tyskland när vi var i Sverige för typ 5 år sen, och fortfarande är lika god och inget fel på!), och sen hade vi ändå en hel del smält mörk choklad över när vi gjort alla bollar, så smälte en halv mjölkchoklad och gjorde risbräck på resten, och det blev ett par tallrikar fulla med risbräck så nu har vi godis för kanske ett par dagar framöver :)

Fortsatte titta på andra avsnittet av Truth Behind the Moon Landing, med branden i control module och mystisk död av inspektören som var kritisk mot Apollo programmet.

Av

Fredag 2019-06-14

Tittat på film för första gången på länge, blev Ocean's Eight via HBO streaming, en ganska bra/rolig film med ett antal kända skådespelare som Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway & Sarah Paulson från American Horror Story, så i princip en kvinnlig version av Ocean's Eleven, inte lika bra som orginalet såklart men förmodligen bättre än de tidigare uppföljarna Twelve/Thirteen och får 6/10 palmblad.

Av

Onsdag 2019-06-12

Jag var uppe hela natten tills A-C gick upp halv 9 för att hålla koll på myrsituationen, iaf inte alls lika många myror som kommer in längre, men var fortfarande ett par stycken då & då. Vi gick sen ut ett par gånger på dan & sen på kvällen och kollade myrsituationen, det var typ inga myror alls på dan, ingen stig längre från gräsmattan till huset, och bara ett par enstaka myror som gick framför dörren. På kvällen var det lite fler myror på fällan vid gräsmattan, men fortfarande ingen stig mot huset, och var en del myror också vid häcken, så gjorde en ny omgång myrmedel och la ut på ett antal kartongbitar vid häcken och gräsmattan där vi såg myror + ett par till vid huset för säkerhets skull.

På kvällen hade vi tänkt titta på sista avgörande matchen av Stanley Cup finalen, men av nån märklig anledning började inspelningen 2 timmar för sent, så när vi började titta var det precis i början av tredje perioden ;-(

Av
Hemma - Smaskig guianduja

Tisdag 2019-06-11

Supervarmt idag igen, 100F+ (eller 38C+).

Gjort gianduja, dvs hemgjord "nutella", ända sen vi hittade det receptet har vi inte kunnat äta nånting annat än vår egen hemgjorda gianduja, butiks-köpt nutella, eller t.om. de "bättre" hasselnötschoklad-varianterna som även fast de är klart bättre än nutella, är fortfarande mestadels socker & olja med tillräckligt med choklad & hasselnötter för att få använda det i namnet. Sen vi börjat göra vår egen gianduja smakar vår tidigare favorit Simple truth organic hazelnut spread ungefär lika illa som Nutella gjorde när vi hittade Simple truth, vilket gör Nutella så gott som oätbart.

Jämförelsevis:
Nutella är 13% hasselnötter, 7.4% choklad, med 58% socker, 31% fett
Simple truth har mer hasselnötssmak & hackade hasselnötter i, fast utan specad %, med 51% socker, 38% fett
"bästa" köpe-varianten med specad % hasselnötter vi sett är italienska Nonna Lella Crema Nocciola med 22% hasselnötter, 9% choklad

Vår gianduja har 42% hasselnötter, 45% mörk choklad (med 72%/54% kakao) eller totalt 87% kombinerat nötter & choklad. Bara lite skillnad... Sen vi hittade gianduja receptet i länken har vi modifierat ett par ggr för våra preferenser, med extra hackade nötter, bytt ut grädde mot lite mer olja & mörkare choklad.

Idag gjorde vi två satser, en variant med "standard" mörk (54%) och en med 50/50 standard mörk och 72% mörk choklad
Såklart gjort våfflor till middag med vår nygjorda gianduja, och lika gott som alltid, och har svårt att bestämma vilken variant vi gillar bäst, båda är nog lika goda på lite olika sätt.

Medan vi gjorde gianduia råkade vi se en myra i köket, och såg sen flera stycken direkt efter på golvet & vid uteplatsdörren, så fick såklart strunta i gianduian ett tag och se till att vi inte får en myrinvasion i köket...
Vet inte varför vi plötsligt fått myror i köket, under alla år vi bott här har vi aldrig haft myror i köket, trots att vi ofta sett myrstig utanför den dörren, men nu har de plötsligt fått för sig att börja klättra upp på tröskeln till dörren och hitta nån liten springa att komma in, än så länge bara ett fåtal myror här o där, så måste se till att hålla det så...

Börjat spraya rengöringsmedel längs med listen av dörren inne, och sen gjort myrmedel med borsyra & vatten/socker lösning, vi ville dock äta först, så efter att vi gjort klart båda satserna gianduia gjorde vi klart våfflorna & började titta på senaste America's Got Talent, med en titt på myrsituationen då & då...

Sen gjort myrmedel och gått ut och lagt ut fällor på kartongbitar och två flaskor som vi klippte två hål på motsatt sida av plasten så myrorna kan komma in även när vi stänger till locket, och la sen till en liten kartongbit som ramp upp från marken så de lätt kan ta sig in, och hade dessutom på lite myrmedel på rampen också som lockbete. Medlet var iaf lyckat i mängden myror på dom, kom myror på typ alla fällor i princip direkt.

Eftersom myrorna fortfarande kommer in i huset ville vi se till att försegla dörren så gott vi kan, så tejpade för kanterna på utsidan med silvertejp, och hade sen dessutom på dawn diskmedel längs med hela kanten på utsidan för att hindra dom från att komma in. "Lustigt" nog efter att vi förseglat med tejp & haft på dawn var det plötsligt fler myror inne(!?), vet inte om det var myror som redan var på insidan & blivit kvar inne när vi tejpade för, så sprayade för hela insidan av dörren också med medel igen för att ta kål på dom som var kvar...

Fick sen vara uppe ett tag till för att kolla om det lugnar ner sig, vilket det iaf verkade göra, såg inga fler myror sen på ett tag, så gjorde en plåt cookies & tittade klart på AGT under tiden. Klockan var nu redan halv 5 :(

Av
Hemma - Nytt lager marktäckare på baksidan

Lördag 2019-06-08

Gått ut och jobbat i trädgården, A-C fixat med grönsaksboxarna, klippt av blomknoppar och låga grenar som går ner i marken på tomaterna/paprikorna, fixat bättre dropp-bevattning, lagt till ett antal nya dropp-slangar så vi har bevattning till allting vi har planterat i boxen. Hade inte tid att göra tomatburar idag som vi tänkt, men har iaf bundit upp alla plantor med bambupinnar så de får bättre support, vilket redan börjar behövas för minst en eller två av tomaterna har blivit mycket stora!

Björn lagt ut ett nytt lager marktäckande flis på baksidan genom att kratta ihop de högar vi haft sen ett par år tillbaka och spridit ut längs hela baksidan i ett jämnt lager, vilket var NÄSTAN tillräckligt för att täcka överallt, men fick använda lite torra löv för att täcka en liten bit vid kanten med lilla palmen.

Hemma - Nedre planteringslådan med paprika & gurka Som vanligt hade det blivit mörkt innan vi gick in och åt middag, fish & chips som är en standardmiddag när vi varit ute och jobbat i trädgården.

Lyxat till det och gjort lite cookies och tittat på första avsnittet av nya säsongen av BattleBots. Råkade sen se en deal på Battlebots säsong 4 (dvs nya säsongen) för $2 (!!!) på Amazon Video, som vi såklart köpte direkt!

Av

Tisdag 2019-06-04

Vi hade egentligen räknat med att stänga av vårt TV abonnemang nu när vårt existerande erbjudande för första året gått ut, eftersom TV normalt är svindyrt, och inte direkt någonting vi bryr oss om egentligen förutom ett par undantag som Ninja Warrior, BattleBots, nyheter etc. Men efter att ha ringt AT&T & enda riktiga alternativet Spectrum ett par ggr senaste dagarna och råkat få prata med "rätt person" som kunde ge oss samma internet + TV abonnemang som vi har nu för $60/månad vilket är $10 billigare än förra året, plus en extra wifi-receiver för att kunna koppla in i biorummet utan extra kostnad. Inte riktigt lika bra som förra året när vi dessutom fick en $400 i "presentkort" för att gå med, men det gäller såklart bara nya kunder, så det här var bästa vi kunde hoppas på, och inte särskilt mycket dyrare än att bara ha internet, som är svårt att få nersatt öht.

På kvällen tittade vi klart på nya HBO mini-serien Chernobyl med bl.a. Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson, en mycket bra och intressant och såklart skrämmande serie om politiska lögner & coverups som deprimerande nog känns minst lika aktuellt här & nu som då i gamla kommunist Sovjetunionen. Serien känns realistisk och ovanligt verklig och "icke-Hollywood"-aktig om vad som egentligen hände 1986 när vi var små och inte riktigt greppade hur stor katastrof det var. Mycket bra skådespeleri och med ett bra slut för en gångs skull på hbo (ja, vi menar Game of Thrones) och får 9/10 radioaktiva palmblad, tionde bladet har vissnat av strålningen.

Av
Hemma - Rörmokeri på högsta nivå

Söndag 2019-06-02

Efter en stärkande frukost med smaskiga ugnsbröd var det dags att tackla kökskranen.

Tack vare att vi monterat bort allting igår var det "bara" att öppna paketen med slangar och kolla vad som kanske passar, vilket först inte såg ut att vara nån av dem, men sen såg vi att på den slangbit som går från blandaren satt det fortfarande en liten adaptermutter, så skruvade av den och då passade trevligt nog multikitet från DoIt som kom med en adapter för "äldre modeller av Kohler" som tydligen är den blandare vi har i köket.

Hemma - Nya fina slangen till kökskranen Droppade lite vatten från slangen först, för vi ville inte installera tätningsringarna utifall att vi skulle vilja lämna tillbaka kitet, men när vi installerade dem var allt tätt och fint! Är dessutom mycket lättare att dra ut den här nya slangen när man ska använda sprayern, gamla slangen var lite tjockare och trögare (och dessutom trasig).

Förutom att handlingen igår tog alldeles för lång tid så känns det som en vinst att nu kunna använda vattnet i köket igen, var väldigt bökigt att alltid behöva springa till badrummet för att tvätta händerna.

Av
Hemma - Vattenslangar under diskbänken

Lördag 2019-06-01

Det är "kul" att ha hus... för några dagar sen skulle vi fylla på tvålflaskan vid kökssinken, men när jag öppnade skåpet möttes jag av en pöl vatten, var slangen till vattenkranen som stog och läckte, så blev operation tömma hela skåpet och torka av allt som var blött och sen inte använda vatten i köket tills vi hittar en ny slang. Diskmaskinen går ju via en separat slang, så den kunde vi alltid använda, annars hade det varit stor kris, nu var det bara "liten" kris.

Igår monterade vi bort slangen och spraymunstycket så vi kunde ta med oss till butiken för att hitta en ersättningsslang (för vi var så smarta att vi tänkte att man nog behöver veta vilken typ av koppling det är), men efter att ha testat slangen mot alla möjliga vattenkopplingar de hade uppsatta på testväggen på DoIt hittade vi ingen som matchade vår slang. Pratade med ett par hjälpsamma anställda som också hjälpte oss kolla och diskuterade vad man skulle kunna göra, men hittade ingen trolig match. Däremot hade de ett kit med slang och en massa adapterkopplingar, som de inte trodde skulle funka men sa att "ni kan ju köpa den här, testa och lämna tillbaka om det inte funkar", så köpte den och åkte vidare till HomeDepot där de såklart hade ännu mindre urval (logiskt i en butik som är säkert 4x så stor), och sen Lowes som inte heller direkt hade nåt, men vi köpte ändå ett par slangar där också, utifall att nån skulle funka.

Och med allt detta letande hade vi sen tillbringat hela dan med att åka runt till olika byggvaruhus, men ändå kanske inte hittat nåt som skulle funka...

Av