Förberedelser inför bröllopet

Lördag 2004-12-04 till Söndag 2004-12-19
Dryga fem år efter vi träffades bestämde vi oss till slut för att gifta oss! Vi ägnade två helger åt att leta ringar, bestämma lokal, och svårast av allt... Hitta en bröllopsklänning. Ringletandet gick ganska enkelt, vi hittade matchande ringar som vi båda gillade efter bara en runda i guldsmedsbutikerna i Kista Galleria. Vi fick med oss några broschyrer med design på olika ringar, och efter en veckas funderande fastnade vi till slut för en ring med små diamanter åt Anna-Carin, och en ring med matchande gravyrrand åt Björn.

Lokalletandet var lite lurigare, både i Solna och Sundbyberg skulle man vara ute längre i förväg än vad vi var, och ingen av deras vigsellokaler verkade särskilt trevliga. Ett annat hinder var att ingen av vigselförrättarna ville/kunde hålla vigseln i kommunhuset på helgen. Som tur var kom vi på idén att kontakta Danderyds kommun, trots att de inte skrev något på hemsidan om vigselförrättare eller vigsellokal. Där hade de inte bara tid den dag vi ville, utan vi fick dessutom en fin lokal - Djursholms slott.

Klart svårast var dock att hitta en brudklänning som både var fin, hade bra passform och som inte kostade skjortan. Vi tittade i ett antal olika affärer i hela Stockholm, från Kista till Södermalm. Om vi hittade en som såg fin ut i modellen så var passformen inte helt bra, eller tvärtom. Tillslut gav vi upp, och gav oss på ett projekt som var större än vi trodde - att sy brudklänningen själva. Anna-Carin köpte tyg och mönstret på Sidencarlsson på Drottninggatan, till en modell som inte såg så avancerad ut på pappret. Vi borde kanske ha blivit avskräckta när sömmerskan i affären sa att hon inte hade velat sy en klänning på så kort tid, men det lade vi ingen större tyngd vid.

Vi hade fått tips om att sy en provklänning i ett enklare tyg för att hitta rätt storlek, så vi började med att klippa ut mönsterdelarna till livdelen och nålade och sydde ihop denna. Det var tur att vi provsydde, för den första varianten var för stor, trots att vi mätt och räknat vilken storlek som borde passa. Efter att ha justerat storleken lite passade livet bra och vi kännde oss redo fär att börja med det riktiga tyget. För att få en lite mörkare färg på tyget, och för att fodra klänningen använde vi dubbla tyger, ett tunnt bomullsfoder, och det finare polyestertyget. För att göra klänningen lite finare hade vi till och med ett tredje lager tyg på livdelen, ett spetstyg med lite mönster.

Många timmar senare hade vi klippt ut allt tyg, sick-sackat ihop alla delar och var äntligen redo för den riktiga sömnaden. Eftersom vi hade sytt livdelen i provtyget visste vi redan hur den delen skulle sys, så det gick ganska smärtfritt. Däremot hade vi grovt missberäknat hur lång tid det skulle ta att 'bara sy några raksömmar' för att sy ihop de sju delar som utgjorde kjoldelen i klänningen, så vi satt uppe hela natten före bröllopet för att sy det sista. Faktum är att vi sydde i blixtlåset klockan 9 på morgonen, när vigseln skulle vara klockan 12! Efter blixtlåset skulle klänningen 'bara' fållas, så vi fick spurta lite för att bli klara i tid.

När Magnus kom för att skjutsa oss till slottet var vi ännu inte helt klara, så han fick åka iväg och hämta ut brudbuketten som vi beställt från floristen nere i Sundbyberg.