Universal Studios

Söndag 2005-04-17
I fredags köpte vi årskort på Universal Studios, som gäller 12 månader framåt men inte kostar mycket mer än inträde för en dag. Idag bestämde vi oss för att utnyttja kortet och åka in mot Hollywood och in till Universal City där Universal Studios ligger. Vi kom inte iväg riktigt så tidigt som vi hade tänkt, så det var ganska så tjockt med trafik i stort sett hela vägen fram till Universal City men märkligt nog kan man oftast köra 60-70mph trots att det ser ut att vara helt igenkorkat på vägen (se bild)... Det var fint och varmt väder idag, och särskilt en sån här dag är det verkligen tur att man har bra AC i bilen!

Väl framme tog det en stund att bara gå igenom Universal City för att komma fram till ingången till Universal Studios parken, men vi behövde iallafall inte stå i kö för att köpa biljetterna eftersom vi redan köpt dem på nätet så vi kunde traska rakt till ingången. Däremot var vi tvungna att leta upp ett kund center för att byta ut våra temporära biljetter mot de riktiga årskorten, och där var det såklart också kö även om det inte alls var lika lång kö där som till biljettkassorna men ändå stod det 'wait time 30 min' på en skylt vid kön... Som tur var tog det inte riktigt så lång tid, snarare runt en kvart. Med det avklarat så var vi till slut redo att testa alla häftiga attraktioner i parken!

Vi började med Terminator 2: 3D som låg precis brevid, och efter ytterligare en bra stunds kötid kom vi slutligen in i Cyberdynes lokaler, där en kvinnlig representant för Cyberdyne Systems berättade om hur trevliga ambitioner de har om att ta över världen och vilken fredlig värld vi skulle leva i om/när de kontrollerar hela världens atombombsförsvar. Men hon blir avbruten av Sarah och John Connor som kommer för att sätta P för planerna och sedan följer en sanslös show blandat med live-action skådespelare och 3-D film uppdelat på tre stora dukar runt om, grymma pyrotekniska effekter och dessutom en väldigt cool "4-D" effekt genom vatten, luft, rök och lukt genom showen. Helt otroligt bra och klart värd 10/10 poäng! Denna tåls att se igen... Alldeles slut efter denna show traskade vi vidare med höga förväntningar till nästa show vi hade på "måste-listan", Shrek 4-D.

Efter en sådan show kan det nästan bara gå utför, och Shrek 4-D blev litegrann av en besvikelse, av två anledningar. Dels på grund av de nya högt ställda förväntningarna vi fått efter Terminator 3-D showen, men även för att vi tyvärr redan sett själva Shrek 4-D kortfilmen hemma i Sumpan på projektorn, visserligen då bara i 2-D men det gjorde ändå att mycket av överraskningsmomentet av att se en film eller show för första gången gick bort. Precis som i Terminator showen börjar den med en i sann amerikansk anda smart och effektiv förshow i ett rum, för att sedan ta plats i en större sal för själva filmen, vilket innebär att de kan klämma in fler shower och kortare väntetid för oss besökare eftersom de förmodligen kan starta förshowen medan själva filmen fortfarande håller på.

Själva Shrek 4-D filmen är hur som helst ändå väldigt rolig, och håller samma stil som orginalfilmen. ## Spoiler ## Lite kul är också att John Lithgow återkommer i den här kortfilmen som Lord Farquaad, trots sitt öde i filmen. Så om man saknar honom i Shrek 2, så får man i allafall se honom tillbaka en stund här. ## Slut Spoiler ## Några av 3-D & 4-D effekterna är också mycket häftiga och gör ändå att showen lyfter ett par snäpp över den "2-D" version vi sett hemma. Vårt betyg på Shrek 4-D blir till slut 7/10.

På vägen mellan showerna kunde man hälsa på gamla bekanta ansikten från diverse filmer som Beetlejuice, Frankenstein, Spiderman, Shrek & Donkey m.fl. Man kan också titta på diverse film "props", dvs saker som använts i olika filmer. T.ex. gick vi förbi några häftiga bilar som användes i 2 Fast 2 Furious, tidsmaskinsbilen från Back to the future och andra grejer. På en öppen scen inne i parken kan man också uppleva "The Blues brothers", en show som spelar och sjunger musik från orginalfilmen live på scenen i flera pass under dagen, för att efter showen åka iväg i den typiska "Blues brothers" bilen som stod parkerad bortanför scenen. Det var ganska bra drag i låtarna och klar nostalgi-varning för Blues brothers fans!

Efter lite komedi och blues snubblade vi in i greve Draculas skräckkammare i Van Helsing: Fortress Dracula. Det var ungefär som ett spökhus på Gröna Lund eller liknande, fast var faktiskt bättre än väntat med en del överraskande utklädda skådisar som hoppade fram på lite oväntade ställen, betyg 5/10.

Med rubriker som "#1 rated show" och "A tidal wave of explosive action!" kunde man inte annat än höja förväntningarna en bit när vi gick vidare till WaterWorld, för trots att (vad jag minns) filmen floppade rejält när det begav sig år 1995, så har showen på Universal blivit en stor hit och man kan förstå varför. Scenen är en jättelik vattenfylld bassäng med torn, rök etc inspirerad från filmen. Redan före showen började folk brevid oss skratta när folk gick förbi en av pirat-skådisarna som stod och väntade på att showen skulle börja. Vi förstod först inte varför, men märkte snart att den sluge piraten stod och väntade på att folk skulle gå förbi honom för att sen ta upp en vattenspruta och skvätte vatten på ryggen på dom, för att sedan grina illa när de vände sig om och undrade vad som hänt. Sedan tvingade piraterna oss i publiken att applådera och hurra åt dem, de bland publiken som inte löd fick en bra salva vatten över sig, så det gällde att lyda!

Själva showen var en häftig historia som utspelade sig med endast live-action skådespelare & stuntmän/kvinnor, massor av pyrotekniska effekter med rök och eld, brinnande kroppar som faller från torn och båtar som börjar brinna m.m. Helt klart en imponerande häftig show som måste ses, men den hade gärna fått vara lite längre. Vårt betyg på Waterworld blir 8/10.

Vi började närma oss stängningsdags i parken men hann med en show till, Animal Planet, live!. Animal Planet är en amerikansk TV-kanal, som här satt upp en scen med en live-show med diverse djur som gör konststycken. Bland annat en apa som spelar trotsig mot sin skötare, fåglar som hämtar sedlar från publiken och liknande. Lite småkul men ingen större höjdare, betyget blir 4/10.

När vi gått tillbaka till biograferna i Universal City såg vi att man kunde få tillbaka de $10 man betalat för parkeringen om man går på bio där, och eftersom vi ändå funderat på att gå och titta på Robots på deras IMAX biograf så köpte vi två biljetter. Men innan vi gick in till bion gick vi till Panda Express och åt, fast det hade blivit lite kyligt så här på kvällen så vi satt faktiskt och huttrade lite när vi satt ute i bara t-shirt och shorts och åt maten. Efteråt märkte vi att vi dessutom satt oss på ett ställe där det blåste extra mycket...

Det var inte mycket folk som skulle se den här filmen, av någon anledning. Antagligen har den redan gått ett tag här och är på väg ut. Bilden var riktigt bra och stor i äkta IMAX format, med sina ca 30 meter breda bild... Filmen i sig var ganska bra och rolig, men inte i närheten av mästerverket Ice age som gjordes av samma personer, bl.a. Chris Wedge. Det bästa med hela filmen var jätteöverraskningen för oss: en trailer för kommande Ice age 2, som åtminstone kommer att innehålla vår favoritråtta Scrat! Vårt betyg på Robots blir 6/10.

Det finns massvis med grejer kvar att göra på Universal Studios, så vi får åka tillbaka dit snart och gå på alla andra häftiga shower och annat vi inte hann med den här gången! Tur att vi skaffade årskortet iallafall...