Battlebots i Long Beach 2019

Lördag 2019-04-13 till Lördag 04-20
Precis som förra året går inspelningen av Battlebots här i LA området, nere i Long Beach, och i år har vi geekat ut rejält och köpt biljetter till tre dagar, med två inspelningar per dag. AC hade signat upp som Battlebots supporter på Facebook och fick därigenom förköpsmöjlighet på biljetterna, dvs två minuter efter biljettsläpp med hjärtat bultande på högsta fart hade vi våra biljetter utskrivna och klara :)


13e April (dag 1):
Inspelningarna börjar klockan tolv, med insläpp till parkeringen kl 11, och med en dryg timmes resväg framför oss åkte vi hemifrån vid halv tio för säkerhets skull. Vi kom fram strax efter insläpp till "premiere" parkeringen (för självklart köpte vi biljettvarianten som ger tidigast inträde så man kan välja bästa sittplats vid arenan). Battlebots var i samma ex-Boeing hangar som förra året så vi kände oss direkt hemma med upplägget, vristband som visar vilken biljettklass man har, köa en stund i gassande sol tillsammans med alla andra "fanatiker" och sen insläpp i någolunda ordnade former, och den sedvanliga varningen att det är en tv inspelning och att man inte får filma eller ta kort.

Väl insläppta i hangaren såg vi att årets layout var lite annorlunda än förra året, med en stor rackars stort område där de sålde en massa Battlebots t-shirts, posters och miniatyr robotar. Förra året var det bara ett litet bord med några t-shirts typ :)

Battlebox var uppsatt precis likadant som förra året, med läktare på tre sidor (eller egentligen två sidor plus ett litet bonusområde vid robot-ingångstunneln med sämre siktbiljetter som såldes billigare) om den enorma arenaboxen med skottsäkert glas eftersom när robotarna fightas kan det komma robotdelar flygande lite varstans med extrema krafter och hastigheter.

Första inspelningen satte vi oss bakom programledarbåset, där Kenny Florian och Chris Rose kommenterar om fighterna, med de tre domarna brevid. Många i publiken hade hemgjorda hejarskyltar för sina favoriter, vilket gjorde oss lite sugna på att göra en skylt vi också till nästa gång. Förra årets vinnare BiteForce (som vi inte alls gillar, han är alldeles för kaxig) var main event där han mötte Yeti. Vi såg en massa roliga fights, med gamla kända robotar som Duck, Lockjaw, Kraken och Rotator, och en mängd nya bots som "grodan" Ribbot, Deathroll med sin "that's not a knife" arm och gulliga Marvin byggd av Hannah Rucker, dotter till Ducks skapare Hal Rucker. Dagens andra main event var en av våra favoriter, Tombstone mot Sawblaze.

Extra kul var att Battlebots i år hade ännu fler internationella robotar: t.ex Brasilien, England, Australien, Holland, Nya Zeeland och robotar från Kina för första gången. Det var bots byggda av veteraner som hållit på med sporten i tjugo år och bots byggda av collegestudenter.

Mellan de två inspelningarna åkte vi fem minuter bort till restaurangen Humblebrag för en snabb (trodde vi) middag, men det tog en bra stund för dem att få ut våra burgare så blev lite småstressigt att hinna tillbaka innan nästa inspelningsrunda, men maten var god och vi hann tillbaka till Battlebots och fick tillochmed ännu bättre platser, på motsatta sidan arenan där man har ännu bättre sikt över matcherna (för domarna blockerar litegrann på den sidan vi satt först).

Vi fick även chansen att hälsa på Ray Billings, aka master of destruction, Tombstones skapare. Önskade honom såklart lycka till, och pratade om att vi hoppas att han får möta (och krossa) BiteForce.

Varje inspelningsomgång hade åtta matcher, med intervjuer av vinnarna och obligatorisk uppstädning av arenan, släckning av bränder i robotarna och nedfilning av golv som blivit tillbankat i matchen, krossade lampor i taket som de behövde byta ut och skadat skyddsplexiglas som också behövde bytas ut, så blev ganska långa dagar innan vi var hemma igen, men det är alltid kul med robot fighting :)


17e April (dag 2)
Inför dagens matcher hade vi pysslat ihop en kul skylt med "Faruq 4 President", för att hylla den alltid lika roliga Faruq Tauheed som presenterar robotarna med lustiga rim inför varje match. Precis som förra gången fick vi sitta bakom Kenny och Chris första inspelningen, vilket betyder att man får extra insyn i hur många gånger de får ta om kommentarer, och kul att se hur assistenten varje gång byter ut kaffemuggarna de har (med Battlebots-loggan och ett par olika robotar på) så alla muggar får synas i tv, och noga att dubbelkolla i monitorn att hela muggen syns, och att trycket är framåt :) Vi såg såklart till att vifta med vår fina skylt när Faruq presenterade nya robotar, så får se om den kommer med på tv.

I den andra omgången såg vi igen till att sitta på "rätt" sida arenan, och hamnade bakom den väldigt energiska "dancing horse dude" som verkar vara där varje dag, varje inspelning. Han ställer sig upp och dansar till pausmusiken och har roliga skyltar för flera olika robotar, t.ex vår andra favorit, Minotaur.

Av nån lustig (eller irriterande) anledning var det main event med BiteForce _igen_, men även många andra roliga matcher, och vi hejade och skrek så mycket att AC tappade rösten, inte bra när vi ska gå en dag till, men det är smällar man får ta.


20e April (dag 3)
Sista dagen med Battlebots inspelningar för oss i år, och den här gången passade vi på att haffa Faruq när han kom ingående framför läktaren, så vi fick hans autograf på vår skylt, och i en av pauserna mellan matcher tog han kort på när vi höll upp skylten så han måste ha gillat den :) Vi satt dessutom brevid ett annat par som också hade en Faruq skylt, så vi var hans fan club sektion.

Trevligt nog fick vi äntligen se Minotaur idag, med den alltid lika koncentrerade föraren Daniel Freitas. Tur var väl det, för när vi såg listan på andra omgångens matcher, trot eller ej men vem får vi se för tredje gången...?? Alla i kör nu: - BiteForce :( Men vi fick iallafall se båda våra favoriter, och en mängd andra otroligt bra bots som WitchDoctor.

Efter inspelningarna brukar några av robotbyggarna stå tillgängliga för att prata med fans och ta kort, i år fick vi förutom Ray Billings även träffa gänget bakom Kraken och Ribbot.